Βιβλίο: 2 Διαδικτυακή Παρουσία
2.1 Επιλογές Διαδικτυακής Παρουσίας
2.1.3 Κατανόηση του όρου συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (Content Management System (CMS)).
Όταν ξεκίνησε η διαδικασία σχεδίασης ιστοσελίδων, το 1991, όλη η σχεδίαση γινόταν με το χέρι γράφοντας κώδικα HTML και CSS με το χέρι σε ένα απλό αρχείο Notepad (Σημειωματάριο) .
- Δείτε την πρώτη ιστοσελίδα που σχεδιάστηκε το 1991 από τον δημιουργό του internet Tim Berners-Lee, https://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html
-
Πλέον οι web designers χρησιμοποιούν συστήματα παραγωγής και διαχείρισης ιστοσελίδων που επιτρέπουν και στους χρήστες να δημιουργούν, να διαχειρίζονται και να τροποποιούν ιστοσελίδες εύκολα. Τα συστήματα αυτό ονομάζονται Content Management Systems ( CMS).
Ένα CMS προσφέρει μια απλή διεπαφή χρήστη για τη δημιουργία και την τροποποίηση περιεχομένου ιστού, ώστε ο χρήστης να μπορεί να δημοσιεύει και να διαχειρίζεται τις αλλαγές στον ιστότοπο, ακόμη και αν δεν έχει δεξιότητες προγραμματισμού.
Μερικά CMS είναι πολύ εύκολα στη χρήση, και η δημιουργία ενός ιστοτόπου περιλαμβάνει μόνο την επιλογή ενός προτύπου διάταξης, ενός χρώματος θέματος και στη συνέχεια την προσθήκη του δικού σας περιεχομένου. Τα WIX, Weebly και το WordPress είναι παραδείγματα αυτών. Άλλα CMS χρησιμοποιούνται για πιο σύνθετους ιστοτόπους, όπως το Magento CMS, που αναπτύχθηκε ειδικά ως πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου.
Μερικά CMS είναι ανοιχτού κώδικα, επομένως είναι ελεύθερα προς χρήση. Το Drupal και το Joomla εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Υπάρχουν επίσης πάροχοι υπηρεσιών CMS που είναι εξειδικευμένοι ή «κλειστού τύπου», και έχουν μια χρέωση, αλλά προσφέρουν συνήθως καλύτερη ασφάλεια και τεχνική υποστήριξη. Το Shopify είναι ένα δημοφιλές παράδειγμα CMS ηλεκτρονικού εμπορίου, κλειστού κώδικα.
Κουιζάκι |
||