Βιβλίο: 2 Διαδικτυακή Παρουσία


2.2 Παράγοντες μιας Ιστοσελίδας

2.2.1 Κατανόηση των κύριων στοιχείων μιας ιστοσελίδας


Η φάση σχεδιασμού ενός νέου ιστοτόπου απαιτεί πολύ προγραμματισμό και σκέψη. Πρώτον, πρέπει να εξετάσετε σε ποιες ενέργειες επιθυμείτε να προβεί ο επισκέπτης στον ιστότοπό σας. Αυτές μπορεί να είναι η ανάγνωση μιας δημοσίευσης ιστολογίου (blog post), η εγγραφή σε ένα ενημερωτικό δελτίο, η κοινοποίηση και η αγορά των υπηρεσιών και των προϊόντων σας (το πιο σύνηθες).

Μόλις καταγράψετε αυτές τις ενέργειες, αυτές θα επηρεάσουν τη δομή του ιστοτόπου σας, το ποιες σελίδες θα συμπεριληφθούν, το πώς πρέπει να τις οργανώσετε και το πώς θέλετε να εμφανίζεται ο ιστότοπός σας. Ο ιστότοπός σας μπορεί να είναι απλός με λίγες μόνο σελίδες ή μπορείτε να είναι ένας ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου με χιλιάδες σελίδες προϊόντων.

Θα αναλύσουμε τα τυπικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάθε σωστά σχεδιασμένη ιστοσελίδα. Θα χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα την ιστοσελίδα: https://www.labtech.gr/ 

  • Αρχική σελίδα (Homepage) – Η κύρια σελίδα και συνήθως η πρώτη σελίδα που βλέπει ο επισκέπτης, πχ https://www.labtech.gr/ ή https://www.labtech.gr/index.html. Συνήθως περιέχει μία σύνοψη των υπηρεσιών, των προϊόντων ή των πληροφοριών που προσφέρονται συνολικά από τον συγκεκριμένο ιστότοπο.

  • Πληροφορίες εταιρείας (Company information) – Περιλαμβάνει πληροφορίες για την εταιρία, όπως την ιστορία της, το όραμα και την αποστολή της. Ένα συνηθισμένο σφάλμα που διαπράττουν οι εταιρείες είναι όταν θεωρούν ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική ενότητα και τη γεμίζουν με πολλές πληροφορίες, όμως οι επισκέπτες σπάνια τη βλέπουν (σημείωση: στη Labtech έχουμε επιλέξει να αφιερώσουμε μία μόνο παράγραφο στην αρχική μας σελίδα και όχι ολόκληρη ξεχωριστή σελίδα). Επίσης η ενότητα «Εργαστείτε σε μας» ή «Κενές θέσεις εργασίας» εμπίπτει συχνά στην κατηγορία αυτή.


  • Πληροφορίες επικοινωνίας (Contact information) – Περιέχει λεπτομέρειες επαφών, όπως ταχυδρομική διεύθυνση, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κινητά τηλέφωνα, λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης και χάρτες, πχ https://www.labtech.gr/contact-us.html. Να σημειωθεί ότι είναι καλή πρακτική να εμφανίζονται οι βασικές πληροφορίες επικοινωνίας (ταχυδρομική διεύθυνση, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλέφωνα) σε κάθε ιστοσελίδα του ιστοτόπου σε κάποιο διακριτικό σημείο όπως το υποσέλιδο (footer). 



  • Νέα (News) – Παρέχει τα πιο πρόσφατα νέα της εταιρίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξεχωριστή σελίδα ή να ορίσετε ένα χώρο όπου θα εμφανίζονται οι ανακοινώσεις και τα νέα που ανεβάζετε σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook.



  • Περιγραφή υπηρεσιών/προϊόντων (Services/product description) – Εξηγεί τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται. πχ https://www.labtech.gr/photoshop.html

  • Αναζήτηση (Search) – Επιτρέπει τους χρήστες να ψάχνουν στην ιστοσελίδα για πληροφορίες.




  • Λειτουργία ηλεκτρονικού εμπορίου (E-commerce facility) – Επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν αγορές στη ιστοσελίδα.



  • Χάρτης ιστοσελίδας (Sitemap) – Ένας χάρτης ιστοτόπου είναι ένα αρχείο όπου μπορείτε να απαριθμήσετε τις ιστοσελίδες του ιστότοπού σας για να ενημερώσετε την Google και άλλες μηχανές αναζήτησης σχετικά με την οργάνωση του περιεχομένου του ιστότοπού σας. Τα ρομπότ αναζήτησης όπως το Googlebot διαβάζουν αυτό το αρχείο για να ανιχνεύσουν πιο έξυπνα τον ιστότοπό σας. πχ https://www.labtech.gr/sitemap.xml.  
    Επίσης, ο χάρτης ιστοτόπου σας μπορεί να παρέχει πολύτιμα μεταδεδομένα (metadata) που σχετίζονται με τις σελίδες που απαριθμείτε σε αυτόν τον χάρτη ιστότοπου.
    • Τα μεταδεδομένα είναι πληροφορίες σχετικά με μια ιστοσελίδα, όπως η τελευταία ενημέρωση της σελίδας, η συχνότητα αλλαγής της σελίδας και η σημασία της σελίδας σε σχέση με άλλες Διευθύνσεις URL στον ιστότοπο.

Δημιουργία και Ανέβασμα Sitemap σε ιστότοπο

Δημιουργήστε το sitemap για ολόκληρο τον ιστότοπό σας και στη συνέχεια αποθηκεύστε το αρχείο sitemap.xml στον root φάκελο του ιστοτόπου σας.

1. Μεταβείτε στη σελίδα https://www.xml-sitemaps.com/

2. Στο πεδίο εισαγωγής εισαγάγετε το domain όπου έχετε δημοσιεύσει τον ιστότοπό σας και πατήστε START. Παράδειγμα: https://greenstartlessons.scienceontheweb.net/

3. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα εμφανιστούν πληροφορίες σχετικά με τον ιστότοπό σας - κάντε κλικ στο κουμπί VIEW SITEMAP DETAILS.

4. Κάντε λήψη (download) του αρχείου sitemap.xml και αποθηκεύστε το στον τοπικό φάκελο του υπολογιστή σας, όπου είναι αποθηκευμένα και τα υπόλοιπα αρχεία του ιστοτόπου.


5. Ανεβάστε το αρχείο sitemap.xml στον root φάκελο του δημοσιευμένου ιστοτόπου σας, και τέλος προσθέστε το URL του sitemap στο Google Search Console.


Σημείωση: Αν είσαστε εγγεγραμμένοι στο σεμινάριο Web Design - HTML, CSS, DW μπορείτε να θυμηθείτε τη διαδικασία κάνοντας επανάληψη στο κεφάλαιο  13. Δημοσίευση στο Διαδίκτυο.


Κουιζάκι

Guest users do not have permission to interact with embedded questions.