Βιβλίο: 2 Διαδικτυακή Παρουσία
2.3 Βελτιστοποίηση Μηχανής Αναζήτησης
2.3.2. Κατανόηση του όρου λέξη κλειδί. Δημιουργία μιας λίστας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την βελτιστοποίηση του περιεχόμενου μιας ιστοσελίδας, μιας πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
- Λέξη-κλειδί (keyword) είναι μια σημαντική λέξη, λέξεις, ή φράση που περιγράφει περιεχόμενα της ιστοσελίδας και χρησιμοποιείται κατά την αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο.
Η έρευνα λέξης-κλειδιού πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης για οποιαδήποτε εκστρατεία SEO. Το πρώτο και βασικότερο λάθος που κάνουν οι άπειροι web designers ή οι όσοι σχεδιάζουν μόνοι τους τις ιστοσελίδες τους είναι να προσπαθούν να κατατάξουν τη σελίδα τους ψηλά με βάση το όνομα της εταιρείας ή του οργανισμού. Θα στηριχτούμε πάνω στο σενάριο που χρησιμοποιείται και στα μαθήματα του Web Design:
Σενάριο: H Meridien GreenStart, είναι ένας φανταστικός οργανισμός μιας τοπικής κοινωνίας με στόχο την πράσινη επένδυση και δράση. Αυτός ο ιστότοπος θα προσφέρει μια ποικιλία προϊόντων και διαθέτει ένα ευρύ φάσμα τύπων ιστοσελίδων.
Το να προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε θέση του ιστοτόπου για τα αποτελέσματα όταν ο χρήστης θα πληκτρολογήσει οποιονδήποτε από τους όρους "Meridien", "GreenStart" ή συνδυασμό αυτών είναι απόλυτη σπατάλη χρόνου. Αν οι ενδιαφερόμενοι χρήστες ξέρουν ήδη το όνομά μας (branding στην ορολογία του marketing) τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εμφανιστούμε πρώτοι στα αποτελέσματα αναζήτησης και ούτως η άλλως οι χρήστες ψάχνουν για εμάς άρα θα αγνοήσουν οποιαδήποτε παρεμφερή αποτελέσματα. Συνεπώς προκύπτει το επόμενο εύλογο ερώτημα "για ποιες λέξεις κλειδιά να αναπτύξω το SEO των ιστοσελίδων μου". Η στρατηγική σας ξεκινάει από τι προϊόντα, υπηρεσίες ή γενικά περιεχόμενο έχει η εταιρεία ή ο οργανισμός σας. Για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο, μία από τις σελίδες της GreenStart αναφέρεται σε ταξίδια οικολογικού τουρισμού: https://greenstartlessons.scienceontheweb.net/travel.html Άρα θα πρέπει να προσανατολιστούμε σε αυτό ακριβώς στο οποίο αναφέρεται η σελίδα μας. Green Travel και Eco Tourism in Paris. |
![]() |
Εδώ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άπειροι στον χώρο - το ζητούμενο δεν είναι πώς αντιλαμβανόμαστε "εμείς" ως επιχειρηματίες τις λέξεις κλειδιά που αφορούν την εταιρεία ή τον οργανισμό μας αλλά πώς οι χρήστες ψάχνουν πραγματικά στις αναζητήσεις. Να δώσουμε ένα πιο σαφές και συγκεκριμένο παράδειγμα: στην Ελλάδα πάρα πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν στον όρο αναζήτησης τη λέξη "τζιπ" το οποίο όμως επίσημα αφορά συγκεκριμένη εταιρεία που ειδικεύεται σε τέτοιου τύπου αυτοκίνητα ( Jeep), αντί για "αυτοκίνητα 4*4" που είναι ο σωστός όρος. Αν όμως δούμε τα αποτελέσματα της πρώτης σελίδας, θα συνειδητοποιήσετε ότι καμία από τις σελίδες δεν αφορά την επίσημη σελίδα της εταιρείας αλλά ιστοσελίδες που αναφέρονται γενικά στην κατηγορία τζιπ όπως ο κόσμος την αντιλαμβάνεται και όπως έχει διαμορφωθεί συνειδητά το SEO γύρω από την αντίληψη αυτή του κόσμου. |
![]() |
Στη συνέχεια θα μάθετε πώς θα χρησιμοποιήσετε την επίσημη ορολογία που γνωρίζετε ότι περιέχει η ιστοσελίδα σας για να βρείτε τις πραγματικές λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούν οι χρήστες και πάνω στις οποίες θα στηθεί η στρατηγική SEO για το site σας.
Δημιουργία μιας λίστας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την βελτιστοποίηση του περιεχόμενου μιας ιστοσελίδας, μιας πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
- Ορίστε μια λίστα λέξεων κλειδιά που περιγράφουν τις δραστηριότητες της εταιρίας, τις υπηρεσίες και τα προϊόντα και αναγνωρίστε ποιες λέξεις κλειδιά χρησιμοποιεί το κοινό στόχος σας κατά την αναζήτηση στο διαδίκτυο.
Το πιο δημοφιλές εργαλείο για εύρεση λέξεων κλειδιών είναι το KeywordPlanner απευθείας από την Google.
Για να μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να έχετε λογαριασμό στη Google, να έχετε κάνει και είσοδο στην υπηρεσία Google Ads.
(Σημείωση: Δεν είναι απαραίτητο να έχετε δημιουργήσει διαφημίσεις ή να πληρώσετε κάτι, απλά να κάνετε registration και να καταχωρίσετε κάποια στοιχεία για την επιχείρησή σας - αν δεν είναι εφικτό, απλώς διαβάστε παρακάτω).
|
![]() |
1. Ξεκινήστε την έρευνα με τις λέξεις κλειδιά που έχουμε εντοπίσει και συγκεκριμένα τη λέξη που έχουμε ήδη ως επικεφαλίδα στη σελίδα: "Green Travel" Θα παρατηρήσετε στα αποτελέσματα ότι ο ακριβής όρος που χρησιμοποιήσαμε δεν εμφανίζει καθόλου αποτελέσματα, ή έχει αποτελέσματα με μικρό αριθμό μηνιαίων αναζητήσεων. Είναι τελείως λάθος να επιμείνετε στην υπάρχουσα επιλογή λέξης κλειδί, κοινώς μην προσπαθείτε να κάνετε το κοινό σας να σκεφτεί και να εκφραστεί όπως εσείς, απλά θα αποτύχετε. Δείτε στα προτεινόμενα αποτελέσματα εναλλακτικές λέξεις και φράσεις κλειδιά. Προσοχή: Αποφεύγετε μονές λέξεις αλλά και φράσεις με περισσότερες από τρεις λέξεις. Το ιδανικό είναι 2 λέξεις. |
![]() |
2. Τροποποιήστε τον όρο αναζήτησης σε "eco tourism" και δείτε τα αποτελέσματα. Αυτή τη φορά παρατηρούμε ότι έχουμε 260 αναζητήσεις / μήνα με τον συγκεκριμένο όρο, το οποίο είναι απόλυτα ικανοποιητικό για να επιλέξουμε τον όρο "eco tourism" ως φράση κλειδί στην οποία θα στοχεύσουμε. Παρατηρήστε ότι στις παραφράσεις της φράσης κλειδί έχουμε το ίδιο πλήθος αποτελεσμάτων γιατί το Google τις θεωρεί ίδιες, άρα δε χρειάζεται να καλύψουμε και όλες τις περιπτώσεις στη δική μας SEO στρατηγική. |
|
Επόμενο βήμα είναι να ενσωματώσουμε με όσο πιο "φυσικό" τρόπο αυτή τη λέξη κλειδί μέσα στη σελίδα μας.
Κουιζάκι |
||