Βιβλίο: 2 Διαδικτυακή Παρουσία


2.3 Βελτιστοποίηση Μηχανής Αναζήτησης

2.3.3 Κατανόηση του όρου τίτλος σελίδας, διεύθυνση ιστοσελίδας (URL-Uniform Resource Locator), ετικέτα περιγραφής (tag), μετα-ετικέτα (meta tag), επικεφαλίδες, εναλλακτικό κείμενο και η σημαντικότητα τους για στη βελτιστοποίηση SEO.


Για να είναι εφικτό οι μηχανές αναζήτησης να κατανοούν το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας και να μπορούν να το ανασύρουν κατάλληλα, μπορούν να προστεθούν αποτελεσματικές λέξεις κλειδιά σε διαφορετικά τμήματα της ιστοσελίδας ως μέρος των ενεργειών του Onsite SEO:

  • Τίτλος σελίδας (Title) – Το όνομα ιστοσελίδας που φαίνεται στο πάνω μέρος του παραθύρου πλοήγησης.

Στα αποτελέσματα αναζήτησης είναι αυτό που εμφανίζεται με τα μεγαλύτερα γράμματα στα αποτελέσματα της αναζήτησης

Title
desription
  • Ετικέτα περιγραφής(description) – Μια σύντομη περιγραφή των περιεχομένων της ιστοσελίδας στον κώδικα HTML, που συνήθως φαίνεται μέσω των μηχανών αναζήτησης στα αποτελέσματά τους, μαζί με τον τίτλο της σελίδας και το URL.

Το επόμενο σε σημασία για την αξιολόγηση της ιστοσελίδας μας ως προς τις λέξεις κλειδιά είναι η περιγραφή του άρθρου (για blog) ή της ιστοσελίδας μας.

Στα αποτελέσματα αναζήτησης είναι αυτό που εμφανίζεται σαν παράγραφος με απλό κείμενο κάτω από τον υπερσύνδεσμο.

  • Διεύθυνση ιστοσελίδας (URL) – Η διεύθυνση της ιστοσελίδας.

    Οι κατανοητές διευθύνσεις URL θα μεταφέρουν εύκολα πληροφορίες για το περιεχόμενο της σελίδας. Παράδειγμα: https://www.labtech.gr/mathimata-web-design.html

    Δημιουργώντας περιγραφικές κατηγορίες και ονόματα αρχείων για τα έγγραφα θα είναι και πιο εύκολο για εσάς για να οργανώσετε τον ιστότοπό σας αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε καλύτερη ανίχνευση των εγγράφων (σελίδες) σας από τις μηχανές αναζήτησης.

    Επιπλέον οι φιλικότερες στην ανθρώπινη γλώσσα ονομασίες αρχείων, κάνουν τους χρήστες να νιώθουν πιο ασφαλείς αναφορικά με τη σελίδα στην οποία βρίσκονται, και πιθανόν να την θυμηθούν και στο μέλλον.

    Επίσης μην ξεχνάτε ότι το όνομα του εγγράφου (σελίδας) εμφανίζεται και στα αποτελέσματα αναζήτησης.

labtech fiile example
  • Μετα-ετικέτα keywords – Πληροφορίες σχετικά με την ιστοσελίδα μέσα στον κώδικα HTML που χρησιμοποιείται από τις μηχανές αναζήτησης.
    Σε ένα ιδανικό κόσμο θα βάζαμε τις σωστές λέξεις κλειδιά μόνο στην ετικέτα meta Keywords και από αυτές θα μας έβρισκαν οι μηχανές. Λόγω της υπερβολικής κακής χρήσης τα πρώτα χρόνια του Internet πλέον παίζουν πολύ μικρό ή και καθόλου ρόλο. Όταν εμφανίστηκαν νέες μηχανές αναζήτησης το 1998, όπως το Google, δεν υποστήριζαν πλέον την ετικέτα. Ο λόγος ήταν απλός: μέχρι εκείνη την εποχή, οι μηχανές αναζήτησης είχαν μάθει ότι ορισμένοι webmasters θα «έβαζαν» την ίδια λέξη ξανά και ξανά στην ετικέτα meta keywords, προσπαθώντας να ξεγελάσουν τη μηχανή αναζήτησης ώστε να κατατάξει τη σελίδα τους ψηλότερα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Πλέον αν το κάνετε αυτό, ή αν χρησιμοποιήσετε λέξεις που δεν σχετίζονται στη πραγματικότητα με τη σελίδα σας, θα λάβετε πόντους ποινής που θα μειώσουν τη θέση σας στα αποτελέσματα. Η κανονική χρήση όμως είναι επιθυμητή.

  • Επικεφαλίδες (heading) – Κείμενο εντός μιας ετικέτας επικεφαλίδας μέσα στον κώδικα HTML που συνήθως εμφανίζεται ως επικεφαλίδα στην ιστοσελίδα.

  • Εναλλακτικό κείμενο – Η περιγραφή μιας εικόνας με κείμενο μέσα στον κώδικα HTML που μπορεί να διαβαστεί από μηχανές αναζήτησης. 

Ως εναλλακτικό κείμενο (Alternative text - alt text) καθορίζουμε κάθε είδους κείμενο που προσθέτουμε ως χαρακτηριστικό (attribute) μέσα σε αντικείμενα της html που δεν είναι κείμενο, όπως εικόνες, βίντεο, iframes.
Σεμινάριο: Web Design - HTML, CSS, DW κεφάλαιο 10.3. Εισαγωγή εικόνας

Το σκεπτικό στο SEO είναι ότι θα προσθέσουμε εναλλακτικό κείμενο που θα περιγράφει το εκάστοτε αντικείμενο, περιέχοντας παράλληλα τις λέξεις κλειδιά που μας ενδιαφέρουν.