Βιβλίο 05_01_Modify Tools

Λαβές

05_01a_03_MIRROR (Κατοπτρισμός)


Η εντολή MIRROR δημιουργεί κατοπτρικά (ή συμμετρικά είδωλα των επιλεγμένων ενοτήτων ως προς έναν άξονα συμμετρίας, ο οποίος προσδιορίζεται από δύο σημεία.

Στην παραπάνω εικόνα, ξεκινήσαμε από το σχήμα 1. Με κατοπτρισμό ως προς τον κατακόρυφο άξονα έχουμε ως αποτέλεσμα το σχήμα 2, ενώ με κατοπτρισμό ως προς τον οριζόντιο άξονα έχουμε το σχήμα 3. Το σχήμα 4 προέκυψε αφού έγινε πρώτα κατοπτρισμός ως προς τον έναν άξονα και στη συνέχεια ξανά κατοπτρισμός του νέου σχήματος ως προς τον άλλον άξονα.


  • Για να εκτελέσετε την εντολή MIRROR:
    1. Ενεργοποιήστε την εντολή με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
      • Καρτέλα Home, ομάδα Modify > Mirror mirror, ή
      • Μενού Modify > Mirror, ή
      • Γραμμή εντολών: Mirror ή MI
    2. Επιλέξτε το ή τα αντικείμενα που θέλετε να αντιγράψετε κατοπτρικά και πατήστε το πλήκτρο [Enter] για να ολοκληρώσετε την επιλογή των αντικειμένων.
    3. Επιλέξτε το πρώτο σημείο του άξονα συμμετρίας (mirror line) ως προς τον οποίον θα γίνει ο κατοπτρισμός των αντικειμένων.
    4. Επιλέξτε το δεύτερο σημείο του άξονα συμμετρίας (mirror line) ως προς τον οποίον θα γίνει ο κατοπτρισμός των αντικειμένων.
    5. Προσδιορίστε αν θα γίνει διαγραφή ή όχι του επιλεγμένου αντικειμένου (Erase source objects?) - η προεπιλογή είναι Όχι <Ν> - οπότε αν δεν θέλετε να διαγραφεί το αρχικό αντικείμενο πατήστε το πλήκτρο [Enter].
    6. Για να τερματίσετε την εντολή χρησιμοποιήστε το πλήκτρο [Enter] ή το [Esc].

Βίντεο: εντολή MIRROR