Βιβλίο 05_01_Modify Tools

Λαβές

05_01a_05_ARRAY (Ορθογωνικά και κυκλικά αντίγραφα)


Με την εντολή ARRAY μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα αντικειμένων σε ορθογωνική (rectangular) ή κυκλική (polar) διάταξη.

  • Στην περίπτωση της ορθογωνικής διάταξης δημιουργείται ένας πίνακας με γραμμές και στήλες. Στο παρακάτω παράδειγμα, από ένα αρχικό σχήμα (ένα ορθογώνιο) δημιουργήθηκε μια ορθογωνική διάταξη με δύο γραμμές και 3 στήλες.


  • Στην κυκλική διάταξη οι ενότητες είναι διατεταγμένες σε έναν ή περισσότερους ομόκεντρους κύκλους ή τόξα. Στο παρακάτω παράδειγμα, από ένα αρχικό σχήμα (την οριζόντια γραμμή που τέμνει τον κύκλο) δημιουργήθηκε μια κυκλική διάταξη 6 γραμμών με κοινό κέντρο το κέντρο του κύκλου.

Αφού δημιουργηθεί η ορθογωνική ή η κυκλική διάταξη, όλα τα στοιχεία της επιλέγονται ως ομάδα και εμφανίζεται νέα καρτέλα που ονομάζεται Array (με διαφορετικές ρυθμίσεις ανάλογα με το είδος διάταξης, ορθογωνική ή πολική):


  • Για να δημιουργήσετε ορθογωνική διάταξη:
    1. Ενεργοποιήστε την εντολή ARRAY με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
      • Καρτέλα Home, ομάδα Modify > λίστα Array > Rectangular Array   
      • Μενού Modify > Array, ή
      • Γραμμή εντολών: Array ή Ar.
    2. Επιλέξτε το αντικείμενο για το οποίο θέλετε να δημιουργήσετε διάταξη και πατήστε το πλήκτρο [Enter] για να ολοκληρώσετε την επιλογή.
    3. Στη γραμμή εντολών θα ερωτηθείτε για το αν θέλετε να ορίσετε την αντίθετη γωνία ή τον αριθμό των αντικειμένων Πατήστε το πλήκτρο [Enter] για να ορίσετε τον αριθμό.
    4. Στην ερώτηση Enter number or rows εισάγετε τον αριθμό των γραμμών και πατήστε το πλήκτρο [Enter]
    5. Στην ερώτηση Enter number or columns εισάγετε τον αριθμό των στηλών και πατήστε το πλήκτρο [Enter]
    6. Στη γραμμή εντολών θα ερωτηθείτε ξανά για την αντίθετη γωνία ή για την απόσταση . Πατήστε το πλήκτρο [Enter] για να ορίσετε την απόσταση.
    7. Στην ερώτηση Specify the distance between rows εισάγετε την απόσταση μεταξύ των γραμμών και πατήστε το πλήκτρο [Enter].
    8. Στην ερώτηση Specify the distance between columns εισάγετε την απόσταση μεταξύ των στηλών και πατήστε το πλήκτρο [Enter].
    9. Πατήστε ξανά το πλήκτρο [Enter] για να ολοκληρωθεί η εντολή.

  • Για να δημιουργήσετε πολική διάταξη:
    1. Ενεργοποιήστε την εντολή ARRAY με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
      • Καρτέλα Home, ομάδα Modify > λίστα Array > Polar Array  
      • Μενού Modify > Array, ή
      • Γραμμή εντολών: Array ή Ar.
    2. Επιλέξτε το αντικείμενο για το οποίο θέλετε να δημιουργήσετε διάταξη και πατήστε το πλήκτρο [Enter] για να ολοκληρώσετε την επιλογή.
    3. Μπορείτε τώρα να επιλέξετε το κεντρικό σημείο της διάταξης ή σημείο αναφοράς (base point) ή άξονα περιστροφής (Axis of rotation) 
      • για να καθορίσετε το center point της διάταξης, απλώς κάντε κλικ στο σημείο αυτό στην περιοχή σχεδίασης,
      • για να ορίσετε base point, πληκτρολογήστε B (για Base point) και πατήστε το πλήκτρο [Enter] - στη συνέχεια, ορίστε το σημείο κάνοντας κλικ επάνω του ή εισάγοντας τις συντεταγμένες του και πατώντας το πλήκτρο [Enter],
      • για να ορίσετε τον άξονα περιστροφής, πληκτρολογήστε A (για Axis of rotation) - θα σας ζητηθεί να καθορίσετε πρώτο και δεύτερο σημείο του άξονα περιστροφής. 
    4. Στην ερώτηση Enter number of items εισάγετε τον αριθμό των αντικειμένων που θέλετε να υπάρχουν συνολικά (μαζί με το αρχικό) και πατήστε το πλήκτρο [Enter]
    5. Στην ερώτηση Specify the angle to fill είναι προεπιλογή το <360> δηλαδή ολόκληρος κύκλος - πατήστε το πλήκτρο [Enter] για να το αποδεχτείτε, ή ορίστε άλλη γωνία.
    6. Πατήστε ξανά το πλήκτρο [Enter] για να ολοκληρωθεί η εντολή.

Σημείωση:

  • Αν η εντολή ενεργοποιηθεί από τη γραμμή εντολών θα υπάρχει άλλο ένα βήμα μετά την επιλογή του αντικειμένου, που θα ζητά να οριστεί το είδος της διάταξης 

Βίντεο: Rectangular Array