Βιβλίο 5.1. Δημιουργία και Επεξεργασία Κειμένου (δείγμα)

5.1.1. Λίγα λόγια για το κείμενο στο Photoshop
5.1.2. Προσθήκη κειμένου
5.1.3. Χρήση της παλέτας Character
5.1.3.1. Πρόσβαση στην παλέτα Character
5.1.3.2. Επιλογή γραμματοσειράς και χρώμα κειμένου
5.1.3.3. Anti-Aliasing
5.1.3.4. Leading
5.1.3.5. Tracking
5.1.3.6. Kerning
5.1.3.7. Vertical και Horizontal Scale
5.1.3.8. Baseline Shift
5.1.3.9. Πρόσθετες επιλογές κειμένου
5.1.3.10.Επαναφορά της παλέτας χαρακτήρων
5.1.4. Δημιουργία μιας παραγράφου κειμένου
5.1.5. Προσθήκη κατακόρυφου κειμένου
Bonus - Δημιουργία Ανάγλυφου Κειμένου
5.1.6. Τα είδη των γραμματοσειρών

5.1.1. Λίγα λόγια για το κείμενο στο Photoshop


Στο Photoshop, το κείμενο απαρτίζεται από σχήματα τα οποία καθορίζονται με μαθηματική ακρίβεια (vector: 1.1.1. Γραφιστική και προγράμματα) και περιγράφουν τα γράμματα, τους αριθμούς και τα σύμβολα μιας οικογένειας χαρακτήρων (typeface). Είναι διαθέσιμες πολλές οικογένειες χαρακτήρων - οι οποίες αποκαλούνται επίσης γραμματοσειρές σε περισσότερες από μία μορφές. Οι πιο κοινές μορφές είναι οι PostScript, TrueType και OpenType.

Γραμματοσειρές

Το κείμενο που προσθέτετε στο Photoshop είναι διανυσματικό και ως εκ τούτου πλήρως επεξεργάσιμο. Μπορείτε δηλαδή να αλλάξετε τις ιδιότητες του κειμένου (π.χ. γραμματοσειρά ή στοίχιση) και να εφαρμόσετε εφέ. 

about type

Αν θέλετε να το επεξεργαστείτε ως εικόνα (π.χ. να εφαρμόσετε φίλτρα ή να επεξεργαστείτε το χρώμα μέσω Adjustments) θα πρέπει να το μετατρέψετε πρώτα σε pixels (ραστεροποίηση). Μετά  τη μετατροπή του κειμένου σε raster, το κείμενο δεν είναι πλέον επεξεργάσιμο ως κείμενο, δηλαδή δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να γράψουμε κάτι επιπλέον ή να μεταβάλουμε οποιαδήποτε από τις ιδιότητες που θα δούμε στα επόμενα κεφάλαια του τρέχοντος βιβλίου.

Για να κάνετε μετατροπή ενός vector αντικειμένου (όπως κείμενο (Type) σε Raster επιλέξτε το αντικείμενο από την παλέτα Layers και στη συνέχεια: μενού Layer > Rasterize > και στη συνέχεια επιλέξτε τον τύπο του vector αντικειμένου που θέλετε να κάνετε rasterize πχ Type.

Συμβουλή: Δείτε σε ποια περίπτωση να κάνετε rasterize ένα shape ή ένα type αντικείμενο