Βιβλίο 5.1. Δημιουργία και Επεξεργασία Κειμένου (δείγμα)

5.1.1. Λίγα λόγια για το κείμενο στο Photoshop
5.1.2. Προσθήκη κειμένου
5.1.3. Χρήση της παλέτας Character
5.1.3.1. Πρόσβαση στην παλέτα Character
5.1.3.2. Επιλογή γραμματοσειράς και χρώμα κειμένου
5.1.3.3. Anti-Aliasing
5.1.3.4. Leading
5.1.3.5. Tracking
5.1.3.6. Kerning
5.1.3.7. Vertical και Horizontal Scale
5.1.3.8. Baseline Shift
5.1.3.9. Πρόσθετες επιλογές κειμένου
5.1.3.10.Επαναφορά της παλέτας χαρακτήρων
5.1.4. Δημιουργία μιας παραγράφου κειμένου
5.1.5. Προσθήκη κατακόρυφου κειμένου
Bonus - Δημιουργία Ανάγλυφου Κειμένου
5.1.6. Τα είδη των γραμματοσειρών

5.1.6. Τα είδη των γραμματοσειρών


Οι γραμματοσειρές στη γραφιστική χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες που τις προσδιορίζουν ως προς κάποια χαρακτηριστικά τους.

Serif: Στη τυπογραφία serif είναι μια μικρή καλλιγραφική ουρίτσα στις άκρες των γραμμάτων και προέρχεται από τη χειρόγραφη καλλιγραφία. πχ Times New Roman

Sans Serif: Η απουσία (sans = χωρίς στα Γαλλικά) από αυτές τις ουρίτσες προσδιορίζει τις υπόλοιπες γραμματοσειρές. πχ Arial. Στη σχεδίαση ιστοσελίδων οι γραμματοσειρές Sans Serifs είναι το αποδεκτό πρότυπο ως πιο ευανάγνωστες.

serifs

Oblique: (θα τις συναντήσετε και ως slanted, sloped) είναι μια μορφή κειμένου που έχει κλίση ελαφρώς προς τα δεξιά, που χρησιμοποιούνται κατά τον ίδιο τρόπο όπως πλάγια γράμματα (italic). Τα italic θα εφαρμοστούν απευθείας σε μια regural γραμματοσειρά πχ Arial, ενώ Oblique θεωρείται αυτή που η κύρια μορφή της είναι πλάγια πχ Monotype Corsiva. 

oblique

Condensed: Οι condensed (συμπυκνωμένες) γραμματοσειρές είναι στενές εκδόσεις τυπικών γραμματοσειρών. Συχνά μια συμπυκνωμένη γραμματοσειρά έχει το κείμενο "condensed", "compressed (συμπιεσθεί)" ή "narrow (στενευτεί)" στο όνομά της. Για παράδειγμα, ίσως γνωρίζετε τη γραμματοσειρά Arial. Η οικογένεια γραμματοσειρών Arial περιλαμβάνει Arial, Arial Bold, Arial Condensed και Arial Bold Condensed μεταξύ άλλων παραλλαγών της γραμματοσειράς. Η γραμματοσειρά Arial Condensed έχει το ίδιο ύψος με τη γραμματοσειρά Arial, αλλά είναι πολύ στενότερη, πράγμα που σημαίνει περισσότερους χαρακτήρες που ταιριάζουν σε μια γραμμή τύπου. Υφίστανται καθαρά για λόγους εξοικονόμησης χώρου.

Decorative: Οι διακοσμητικές (decorative) γραμματοσειρές είναι αυτές που έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε μεγέθη μεγαλύτερου μεγέθους από το σώμα κειμένου. Οι διακοσμητικές γραμματοσειρές χρησιμοποιούνται συνήθως για τίτλους και για μικρές ποσότητες κειμένου σε μεγάλα μεγέθη όπως σε ευχετήριες κάρτες ή αφίσες. Ορισμένοι διακοσμητικοί τύποι είναι σχεδιασμένοι με το χέρι ή μπορούν να δημιουργηθούν από ψηφιακό τύπο που έχει επεξεργαστεί σε πρόγραμμα επεξεργασίας γραμματοσειρών ή γραφικών ώστε να ταιριάζει σε ένα συγκεκριμένο σκοπό όπως μια πινακίδα τύπου του ενημερωτικού δελτίου ή ένα λογότυπο. Οι διακοσμητικές γραμματοσειρές δεν είναι συνήθως κατάλληλες για κείμενο που έχει μέγεθος σώματος (τυπικά 14 στιγμές ή και μικρότερο), επειδή τα χαρακτηριστικά τους που τα καθιστούν διακριτικά και διακοσμητικά μπορούν να επηρεάσουν την αναγνωσιμότητα. Δείτε μερικά παραδείγματα στο Adobe Typekit.

Script: Οι χειρόγραφες (script) γραμματοσειρές βασίζονται στην ποικίλη και συχνά ρευστή κίνηση που δημιουργείται με χειρόγραφη γραφή. Χρησιμοποιούνται γενικά για εκθέσεις ή εμπορική εκτύπωση, παρά για εκτεταμένο κείμενο στο λατινικό αλφάβητο. Ειδικά ορισμένες γραμματοσειρές ελληνικού αλφαβήτου, ανήκουν στην κατηγορία των script γραμματοσειρών. Δείτε μερικά παραδείγματα στο Adobe Typekit.

Ornament: Διακοσμητικές γραμματοσειρές, συνήθως συνοδεύονται από καλλιγραφικές γραμμές δημιουργημένες με το εργαλείο πενάκι. Ornament θεωρούνται επίσης οι γραμματοσειρές που έχουν αντικείμενα αντί για γράμματα πχ Wingdings

ornamentWingdings

Ligature: Στην γραφή αλλά και στη τυπογραφία ως ligature ορίζεται η ένωση 2 ή και περισσότερων γραμμάτων σε ένα συνεχόμενο γραφικό (glyph)

ligature