Βιβλίο 5. Δημιουργία Βίντεο Προβολής Διαφανειών (δείγμα)

5.08 Προσθήκη εφέ κίνησης Ken Burns


Το εφέ Ken Burns αναφέρεται στο panning και το ζουμ της κάμερας πάνω σε μια σταθερή εικόνα, έτσι ώστε να παράγει ένα πιο δυναμικό αποτέλεσμα από μια ακίνητη εικόνα στην οθόνη. Το εφέ πήρε το όνομά του από τον σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ Ken Burns. Δεν εφηύρε την τεχνική, αλλά τη χρησιμοποιούσε συχνά με παλιές φωτογραφίες και αντικείμενα στα ιστορικά ντοκιμαντέρ του.

Τώρα που γνωρίζετε ότι το εφέ Ken Burns αφορά τη μετακίνηση και το ζουμ, ελπίζουμε ότι έχετε ήδη μαντέψει πώς μπορείτε να επιτύχετε εύκολα αυτό το αποτέλεσμα στο Premiere Pro. Μπορείτε να μετακινηθείτε και να κάνετε ζουμ ορίζοντας keyframes για τις επιλογές κίνησης (Motion) στο πάνελ Effect Controls όταν έχει επιλεγεί ένα κλιπ ή μια ακίνητη εικόνα στο πάνελ Timeline -μια τεχνική που έχετε εξασκήσει σε προηγούμενα κεφάλαια. Ελέγχετε το panning με Position keyframes και ελέγχετε τη ζουμ με Scale keyframes.

Επιλέξτε μια εικόνα στη σεκάνς Markers για να εξασκηθείτε στη μετακίνηση και το ζουμ σε στυλ Ken Burns. Προτιμήστε μια εικόνα που να έχει μεγάλη διάρκεια, έτσι ώστε να την κάνετε πιο ενδιαφέρουσα προσθέτοντας το εφέ.

Στο παρακάτω παράδειγμα χρησιμοποιείται η εικόνα Elafonissos-Simios-Beach-768x403.jpg

  1. Καλή ιδέα θα ήταν να μειώσετε πρώτα ή να αφαιρέσετε εντελώς τα εφέ μετάβασης που ήδη έχει η εικόνα αυτή, ώστε να μην είναι υπερβολικά περίπλοκο.
    • Για αφαίρεση εφέ: επιλέξτε το και πατήστε το πλήκτρο Delete ή κάντε δεξί κλικ και Clear.
    • Για μικρότερη διάρκεια εφέ: επιλέξτε το και στη συνέχεια σύρετε κατάλληλα το άκρο του.

  2.  Επιλέξτε την εικόνα στην οποία θέλετε να εφαρμόσετε το Ken Burns effect στο Timeline panel.


  3. Στο πάνελ Effect Controls:

    Πρώτα θα κάνουμε την αλλαγή κλίμακας:
    1. Τοποθετήστε την ένδειξη χρόνου (current time indicator) στην αρχή του κλιπ (αν είναι απαραίτητο).
    2. Αναπτύξτε την ομάδα Motion.
    3. Ενεργοποιήστε το Toggle Animation του Scale ώστε να δημιουργήσετε keyframe για την κλίμακα.


    4. Μετακινήστε την ένδειξη χρόνου (current time indicator) στο σημείο του κλιπ που θέλετε η εικόνα να έχει πάρει το τελικό της μέγεθος.

    5. Αλλάξτε την τιμή του Scale στο 500 
      • Παρατηρήστε ότι δημιουργείται αυτόματα νέο keyframe.


        Επίσης όμως ένα κομμάτι της εικόνας έχει βγει εκτός καρέ, ενώ θα θέλαμε ο πορθμός να φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα - άρα θα πρέπει να προσθέσουμε και αλλαγή θέσης της εικόνας.

    6. Χρησιμοποιήστε το κουμπί Go to Previous Keyframe (Μετάβαση στο προηγούμενο keyframe) ώστε να τοποθετήσετε την ένδειξη χρόνου ακριβώς στο ίδιο σημείο από όπου ξεκινά το animation της κλίμακας.


    7. Ενεργοποιήστε το Toggle animation για την επιλογή Position.


    8. Χρησιμοποιήστε το κουμπί Go to Next Keyframe (Μετάβαση στο επόμενο keyframe) της κλίμακας (Scale) ώστε να τοποθετήσετε την ένδειξη χρόνου ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου σταματά το animation της κλίμακας.


    9. Τώρα που η ένδειξη χρόνου έχει τοποθετηθεί ακριβώς στο keyframe, κάντε διπλό κλικ στην εικόνα στο Program monitor για να την επιλέξετε και μετακινήστε την κατάλληλα ώστε ο πορθμός να φαίνεται στη μέση περίπου του καρέ.


    10. Δείτε το animation της εικόνας καρέ καρέ (Δεξί / Αριστερό Βέλος) και κάντε τις τυχόν διορθώσεις αν χρειάζονται.
      • Αν νομίζετε ότι είναι πολύ γρήγορο το animation, μπορείτε να προσαρμόσετε πολύ εύκολα την ταχύτητα απλώς απομακρύνοντας τα keyframes τέλους από την αρχή τoυ animation.

Επαναλάβετε τη διαδικασία και για άλλες φωτογραφίες. Οι ακόλουθες οδηγίες θα βοηθήσουν:

  • Για panning σε μια φωτογραφία, χρειάζεστε μόνο δύο Position keyframes εάν θέλετε να μετακινήσετε την κάμερα σε ευθεία γραμμή. Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα keyframes αν θέλετε να μετακινήσετε την κάμερα σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
  • Για zooming σε μια φωτογραφία, συνήθως χρειάζεστε μόνο δύο Scale keyframes.
  • Αποφύγετε ξαφνικές αλλαγές στην κλίμακα ή τη θέση εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος.
    • Όταν κάνετε δεξί κλικ (Windows) ή Ctrl+Click (macOS) σε ένα keyframe, οι εντολές Temporal Interpolation βοηθούν στην ομαλοποίηση των αλλαγών στην ταχύτητα. 
    • Οι εντολές Ease In και Ease Out ομαλοποιούν το σταμάτημα και το ξεκίνημα αντίστοιχα. 
    • Οι εντολές Spatial Interpolation ομαλοποιούν τις αλλαγές στη θέση.
  • Αν πρόκειται να κάνετε ζουμ με υψηλή μεγέθυνση σε εικόνα, χρησιμοποιήστε μέγεθος καρέ μεγαλύτερο από το μέγεθος καρέ του βίντεο. Για παράδειγμα, αν θέλετε να ζουμάρετε κατά 2x σε ένα καρέ βίντεο 1920x1080 pixel, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια εκδοχή αυτής της εικόνας με διπλάσιο πλάτος και ύψος από ό,τι το καρέ του βίντεο (δηλαδή, 3840x2160 pixels) αν είναι δυνατόν, ώστε η εικόνα να διατηρεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη λεπτομέρεια καθώς γίνεται η μεγέθυνση.

Paste Attributes

Αν σχεδιάζετε να εφαρμόσετε παρόμοια εφέ κίνησης σε πολλές εικόνες, μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε το εφέ για να το χρησιμοποιήσετε ως αρχικό σημείο για την επόμενη εικόνα.

  1. Εφαρμόστε το εφέ στην πρώτη εικόνα.

  2. Με την εικόνα επιλεγμένη, επιλέξτε μενού EditCopy.

  3. Επιλέξτε άλλο κλιπ και επιλέξτε μενού EditPaste Attributes.
    • Μπορείτε επίσης να επιλέξτε συγχρόνως πολλές εικόνες για να το εφαρμόσετε, είτε με Shift είτε με marquee selection (επιλογή με σύρσιμο περιγράμματος). 

  4. Στο π.δ. Paste Attributes, επιλέξτε τη ρύθμιση Motion στην ομάδα Video Attributes και κάντε κλικ στο κουμπί ΟΚ.


  5. Προσαρμόστε το εφέ για αυτήν τη φωτογραφία.

Σημείωση: μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε attributes και εφέ για βίντεο, σταθερές εικόνες και ήχο.