Οδηγίες Χρήσης Μαθημάτων - Τεχνικός Υπολογιστών

Ψηφιακό Βιβλίο



Τα Ψηφιακά Βιβλία περιέχουν σελίδες με την πλήρη ύλη της σειράς μαθημάτων.


Για να "ανοίξετε" ένα Ψηφιακό Βιβλίο

  • απλώς κάντε κλικ σε αντίστοιχο σύνδεσμο, όπως τον παρακάτω: 
    book
    • το completion box (πλαίσιο ολοκλήρωσης) στα δεξιά είναι με συνεχόμενη γραμμή, υποδεικνύοντας ότι μπορείτε εσείς να το σημειώσετε ως ολοκληρωμένο ή μη ανάλογα με την πρόοδο της μελέτης σας.

  • μπορείτε επίσης να ανοίξετε το βιβλίο σε νέα καρτέλα αν κάνετε δεξί κλικ στο όνομά του και > Άνοιγμα δεσμού σε νέα καρτέλα (η διατύπωση μπορεί να διαφέρει λίγο ανάλογα με το φυλλομετρητή).

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Ψηφιακό Βιβλίο

  • Το Ψηφιακό Βιβλίο θα πρέπει να το μελετήσετε έχοντας ανοιχτή την αντίστοιχη εφαρμογή πχ κάποιο εργαλείο στα Windows, και εκτελώντας τις εντολές με χρήση των εργαλείων που περιγράφονται στις σελίδες του.
    • Ακολουθήστε τις εντολές που περιγράφονται στο κείμενο της σελίδας.


1. Στη γραμμή διεύθυνσης εμφανίζεται η διεύθυνση της τρέχουσας ιστοσελίδας (δηλαδή το url της ιστοσελίδας). Αν θελήσετε να στείλετε κάποια απορία στην ακαδημαϊκή υποστήριξη, αντιγράψτε τη σχετική διεύθυνση κι επικολλήστε την στο μήνυμα ώστε να είναι πιο σαφές (περισσότερες πληροφορίες στη σχετική σελίδα).

2. Η γραμμή πλοήγησης στο επάνω μέρος της σελίδας χρησιμεύει για τη μετακίνηση από το βιβλίο σε άλλες σελίδες της εκπαιδευτικής πύλης:

        • Αρχική ή Ταμπλό: θα μεταφερθείτε στην αρχική σελίδα της εκπαιδευτικής πύλης
        • InDesign: θα μεταφερθείτε στην κύρια σελίδα του μαθήματος (βέλος 1a)
        • Κεφάλαιο 3... : θα μεταφερθείτε στη συγκεκριμένη ενότητα (section) κάθε φορά (βέλος 1b)

3. Ο "Πίνακας περιεχομένων" του Ψηφιακού Βιβλίου στα αριστερά χρησιμεύει για την πλοήγηση σε άλλες σελίδες του τρέχοντος βιβλίου. Με μαύρο χρώμα εμφανίζεται η τρέχουσα σελίδα (βέλος 2a) ενώ με μπλε χρώμα οι υπόλοιπες σελίδες του ψηφιακού βιβλίου.

4. Η ύλη μαθήματος που παρουσιάζεται στη σελίδα στα δεξιά περιέχει ένα μικρό εισαγωγικό κείμενο στην αρχή, που εξηγεί τι θα ακολουθήσει, και στη συνέχεια θεωρία και βήμα προς βήμα οδηγίες εξάσκησης.


Βίντεο

Σε πολλές σελίδες των ψηφιακών βιβλίων θα συναντήσετε βίντεο.

  • Η γλώσσα των βίντεο είναι στα Αγγλικά
  • Όλα τα βίντεο διαθέτουν υπότιτλους στα Ελληνικά. Ενεργοποιούνται αυτόματα. Αν επιθυμείτε να τους κλείσετε μπορείτε από το κουμπί CC κάτω δεξιά.

  • Αν σε κάποιο βίντεο υπάρχει η ένδειξη Προαιρετικά σημαίνει ότι παρατίθεται ως έξτρα υλικό εκτός της κύριας ύλης του σεμιναρίου και δεν διαθέτει υπότιτλους στα Ελληνικά.
  • Αν σε κάποιο βίντεο εμφανίζονται παράλληλα Υπότιτλοι στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, αλλάξτε από την πάνω αριστερή γωνία της οθόνης την γλώσσα του eLessons σε English (en)και ξαναξεκινήστε το βίντεο.


Αρχικό βίντεο με διπλούς υπότιλους -->

Ρύθμιση γλώσσας eLessons -->

Βίντεο με υπότιτλους μόνο στα Ελληνικά


  • Ορισμένα βίντεο ξεκινούν όχι από την αρχή, αλλά από κάποιο σημείο αργότερα στη ροή του βίντεο, και αντίστοιχα σταματάνε να παίζουν πριν ολοκληρωθεί όλο το βίντεο. Αυτό συμβαίνει γιατί θέλουμε να εστιάσουμε σε αυτό που αναφέρεται συγκεκριμένα η εκάστοτε σελίδα και όχι σε επιπλέον πληροφορίες που πιθανόν να βρίσκονται σε άλλο σημείο του μαθήματος. Μπορείτε να δείτε τα λεπτά του βίντεο που προηγούνται, ή έπονται, αλλά πιθανόν να μην παρέχεται επαρκής τεκμηρίωση για αυτά στη σελίδα μαθήματος.