Βιβλίο 9a. Εργασία με κείμενο, λίστες και πίνακες

9.2. Δημιουργία και μορφοποίηση κειμένου

9.2.3. Δημιουργία Επικεφαλίδων


Στην HTML, οι ετικέτες <h1><h2><h3><h4><h5> και <h6> δημιουργούν επικεφαλίδες. Οποιαδήποτε συσκευή περιήγησης, είτε πρόκειται για υπολογιστή, αναγνώστη Braille ή κινητό τηλέφωνο, ερμηνεύει το κείμενο μορφοποιημένο με οποιαδήποτε από αυτές τις ετικέτες ως τίτλο. Στο διαδίκτυο, οι επικεφαλίδες χρησιμοποιούνται για να εισάγουν ξεχωριστά τμήματα με χρήσιμους τίτλους, όπως ακριβώς και σε βιβλία, άρθρα περιοδικών ή επιστημονικές εργασίες.
Χρησιμοποιείτε ήδη ένα στοιχείο <h1> ανά σελίδα ως κύριο τίτλο της σελίδας. Οποιεσδήποτε άλλες επικεφαλίδες που χρησιμοποιούνται στη σελίδα πρέπει να είναι μικρότερης σειράς (χαμηλότερου επιπέδου) από το <h1>. Δεδομένου ότι κάθε ιστορία ειδήσεων έχει την ίδια σημασία, όλοι μπορούν να ξεκινήσουν με τίτλο δευτέρου επιπέδου ή <h2>. Προς το παρόν, όλα τα επικολλημένα κείμενα μορφοποιούνται ως στοιχεία <p>Ας μορφοποιήσουμε τις επικεφαλίδες ιστοριών ως <h2> στοιχεία.
1. Στην Live View, επιλέξτε το κείμενο Green Buildings earn more Green. Επιλέξτε Heading 2 από το μενού Format στον επιθεωρητή ιδιοτήτων (property inspector) ή πατήστε Ctrl+2  /  Cmd+2.

ΥπόδειξηΕάν το μενού Format δεν είναι ορατό, επιλέξτε τη λειτουργία HTML του επιθεωρητή ιδιοτήτων (property inspector).HTML - Property Inspector

Ένα σύνολο τριών screenshots απεικονίζει τη δημιουργία τίτλων.
Το κείμενο μορφοποιείται ως στοιχείο <h2>.
2. Επαναλάβετε το βήμα 1 με τα κείμενα: Shopping green saves energyRecycling isn’t always Green, και Fireplace: Fun or Folly?
Όλα τα παραπάνω κείμενα έχουν μετατραπεί σε στοιχεία <h2>. Θα δημιουργήσετε έναν προσαρμοσμένο κανόνα για την επικεφαλίδα h2 για να τη μορφοποιήσετε με διαφορετικό στυλ από τις υπόλοιπες.
3. Εισαγάγετε το δρομέα σε οποιοδήποτε από τα στοιχεία του στοιχείου <h2>Επιλέξτε μενού Window > CSS Designer για να ανοίξετε το CSS Designer, αν είναι απαραίτητο.

ΣημείωσηΑπό προεπιλογή, κάθε ετικέτα τίτλου <h1>, <h2>, <h3> και ούτω καθεξής είναι μορφοποιημένη μικρότερη από την προηγούμενη ετικέτα. Αυτή η μορφοποίηση ενισχύει τη σημασιολογική σημασία κάθε ετικέτας. Αν και η κλιμάκωση στο μέγεθος είναι μια προφανής μέθοδος υπολογισμού της ιεραρχίας, δεν είναι υποχρεωτικό. Μπορείτε να πειραματιστείτε με άλλες τεχνικές σχεδίασης, όπως χρώμα, εσοχή, περιγράμματα και σκίαση φόντου, για να δημιουργήσετε τη δική σας ιεραρχική δομή.
4. Στο CSS Designer επιλέξτε green_styles.css στο πλαίσιο Sources και GLOBAL στο πλαίσιο @Media.
Κάντε κλικ στο εικονίδιο Add Selector Εικόνα στο πλαίσιο Selectors.
Εμφανίζεται ένας νέος επιλογέας που στοχεύει το στοιχείο <h2>, αλλά περιέχει όλες τις κλάσεις Bootstrap που επηρεάζουν τα γονικά του στοιχεία. Δεν υπάρχει λόγος για έναν τόσο περίπλοκο επιλογέα, οπότε θα πρέπει να απλοποιείτε αυτά τα ονόματα όποτε εμφανίζονται.
5. Επεξεργαστείτε τον επιλογέα και δώστε του το όνομα:
section h2
Αυτό το όνομα θα στοχεύει μόνο τα στοιχεία <h2> που χρησιμοποιούνται μέσα σε κάποια ετικέτα  <section>
6. Δημιουργήστε τις ακόλουθες προδιαγραφές:

margin-top: 15px

margin-bottom: 5px

color: #090

font-size: 170%

font-weight: bold

Ένα στιγμιότυπο οθόνης απεικονίζει τη δημιουργία τίτλων.

Σημείωση: Σημασιολογικά είναι λάθος να προσθέσουμε την ετικέτα section σε κάποια από τις πλευρικές στήλες (sidebar1 ή 2) όμως αν γίνει τότε θα επηρεαστεί και η ετικέτα <h2> που θα περιέχεται. Θα μπορούσαμε να κάνουμε τον επιλογέα πιο εντοπισμένο αν του δίναμε το όνομα article section h2.

 

7. Αποθηκεύστε όλα τα αρχεία.