Βιβλίο 9a. Εργασία με κείμενο, λίστες και πίνακες

9.4. Δημιουργία και μορφοποίηση πινάκων


Πριν από την εμφάνιση του CSS, συχνά χρησιμοποιούνταν πίνακες HTML για να δημιουργηθούν διατάξεις σελίδας. Ήταν ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσετε διατάξεις πολλαπλών στηλών και να διατηρήσετε κάποιο έλεγχο των στοιχείων του περιεχομένου. Αλλά οι πίνακες αποδείχθηκαν κακή επιλογή σχεδιασμού καθώς ήταν ανελαστικοί και δύσκολοι στην προσαρμογή τους στο μεταβαλλόμενο Διαδίκτυο. Το CSS styling παρέχει τόσες πολλές ακόμα επιλογές για το σχεδιασμό και τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας που οι πίνακες απορρίφθηκαν ως εργαλεία σχεδίασης. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πίνακες δεν χρησιμοποιούνται πλέον καθόλου στο διαδίκτυο.

Αν και οι πίνακες δεν είναι κατάλληλοι για τη δημιουργία διάταξη σελίδας, είναι καλοί και απαραίτητοι για την εμφάνιση πολλών τύπων δεδομένων, όπως λίστες προϊόντων, καταλόγους προσωπικού και χρονοδιαγράμματα, τιμοκαταλόγους κ.α.

Το Dreamweaver σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργείτε πίνακες από την αρχή, να τους αντιγράφετε και να τους επικολλάτε από άλλες εφαρμογές και να τους δημιουργείτε άμεσα από δεδομένα που προέρχονται από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων βάσεων δεδομένων και υπολογιστικών φύλλων όπως η Microsoft Access ή το Microsoft Excel.