Βιβλίο 9a. Εργασία με κείμενο, λίστες και πίνακες

9.6. Έλεγχος Ορθογραφίας Σελίδας


Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το περιεχόμενο που δημοσιεύετε στον ιστό είναι χωρίς λάθη. Το Dreamweaver περιλαμβάνει έναν ισχυρό ορθογραφικό έλεγχο, ο οποίος είναι ικανός να εντοπίζει ορθογραφικά λάθη αλλά και να δημιουργεί ένα προσαρμοσμένο λεξικό για μη τυπικούς όρους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε τακτική βάση (πχ το όνομα της εταιρείας).
1. Ανοίξτε το contact_us.html, εάν είναι απαραίτητο.

ΣημείωσηΟ ορθογραφικός έλεγχος εκτελείται μόνο στην προβολή Design. Εάν βρίσκεστε σε προβολή Code, το Dreamweaver θα μεταβεί αυτόματα στην προβολή Design. Εάν βρίσκεστε σε Live View, η εντολή δεν θα είναι διαθέσιμη.

2. Μεταβείτε στην προβολή Design. Τοποθετήστε το δρομέα στην αρχή της επικεφαλίδας Contact Meridien GreenStart. Επιλέξτε μενού Tools > Spell Check (ή πατήστε το συνδυασμό πλήκτρων Shift+F7).
Ένα στιγμιότυπο οθόνης του "Dreamweaver CC" εμφανίζει μια σελίδα με επικεφαλίδες και παραγράφους. Το μενού "Εργαλεία" εμφανίζει διάφορες επιλογές που θα επιλεγούν και επιλέγεται η επιλογή "Έλεγχος ορθογραφίας".
Ο ορθογραφικός έλεγχος ξεκινά από όπου έχει εισαχθεί ο δρομέας. Εάν ο δρομέας βρίσκεται χαμηλότερα στη σελίδα, θα πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση του ορθογραφικού ελέγχου τουλάχιστον μία φορά για να εξετάσετε ολόκληρη τη σελίδα. Επίσης, δεν ελέγχει το περιεχόμενο σε περιοχές κλειδωμένες ως μη-επεξεργάσιμες (noneditable ) από το πρότυπο.

Σημείωση: Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε ορθογραφικό έλεγχο όταν εργαζόμαστε στο πρότυπο, οπότε και μπορούμε να ελέγξουμε και τις μη-επεξεργάσιμες (noneditable) περιοχές.

Το παράθυρο διαλόγου Check Spelling (έλεγχος ορθογραφίας) υπογραμμίζει τη λέξη Meridien, η οποία είναι το όνομα της πλασματικής πόλης όπου βρίσκεται η ένωση GreenStart. Μπορείτε να κάνετε κλικ στην επιλογή Add To Personal (Προσθήκη στο προσωπικό) για να προσθέσετε τη λέξη στο προσαρμοσμένο λεξικό σας, αλλά προς το παρόν θα παραλείψετε άλλες εμφανίσεις του ονόματος κατά τη διάρκεια αυτού του ελέγχου.
3. Κάντε κλικ στην επιλογή Ignore All.
Ένα στιγμιότυπο οθόνης του "Dreamweaver CC" εμφανίζει μια σελίδα με επικεφαλίδες και παραγράφους.
Ο ορθογραφικός έλεγχος του Dreamweaver τονίζει τη λέξη GreenStart, η οποία είναι το όνομα της εταιρείας. Αν το GreenStart ήταν το όνομα της δικής σας εταιρείας, θα θέλατε να το προσθέσετε στο προσαρμοσμένο λεξικό σας. Ωστόσο, δεν θέλετε να προσθέσετε ένα φανταστικό όνομα εταιρείας στο λεξικό σας.
4. Κάντε κλικ στην επιλογή Ignore All ξανά.
Ένα στιγμιότυπο οθόνης του "Dreamweaver CC" εμφανίζει μια σελίδα με επικεφαλίδες και παραγράφους.
Το Dreamweaver τονίζει το domain green-start.org της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου info@green-start.org.
5. Κάντε κλικ στην επιλογή Ignore All.
Ένα στιγμιότυπο οθόνης του "Dreamweaver CC" εμφανίζει μια σελίδα με επικεφαλίδες και παραγράφους.
Το Dreamweaver υπογραμμίζει τη λέξη Asociation, από την οποία λείπει ένα " s ".
6. Για να διορθώσετε την ορθογραφία, εντοπίστε τη σωστή ορθογραφικά λέξη (Association) στη λίστα Suggestions (Προτάσεις) και κάντε διπλό κλικ επάνω της.
7. Συνέχιση του ορθογραφικού ελέγχου έως το τέλος.
Διορθώστε τυχόν λάθος λέξεις και αγνοήστε τα κύρια ονόματα, όπως είναι απαραίτητο.
Εάν ένα παράθυρο διαλόγου σας ζητήσει να ξεκινήσετε τον έλεγχο από την αρχή, κάντε κλικ στο κουμπί Yes.
Το Dreamweaver θα ξεκινήσει τον έλεγχο ορθογραφίας από το επάνω μέρος του αρχείου για να εντοπίσει τυχόν λέξεις που ίσως χάσατε στο πρώτο πέρασμα.
8. Κάντε κλικ στο OK όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος ορθογραφίας. Αποθηκεύστε το αρχείο.
Ένα στιγμιότυπο οθόνης εμφανίζει ένα μήνυμα προειδοποίησης με κείμενο "Ο έλεγχος ορθογραφίας ολοκληρώθηκε" και το κουμπί "ΟΚ" στο κάτω μέρος του οποίου έγινε κλικ.
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι ο ορθογραφικός έλεγχος έχει σχεδιαστεί για να βρει μόνο λέξεις που έχουν γραφτεί λανθασμένα (ουσιαστικά λέξεις που δεν υπάρχουν στο λεξικό της εφαρμογής). Δεν θα βρείτε λέξεις που χρησιμοποιούνται εσφαλμένα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τίποτα δεν αντικαθιστά την προσεκτική ανάγνωση του περιεχομένου.

Σε περίπτωση που η γλώσσα κειμένου της ιστοσελίδας δεν είναι τα αγγλικά που είναι η προεπιλογή για το Dreamweaver μπορείτε να αλλάξετε γλώσσα ελέγχου για το λεξικό ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
  1. Μεταβείτε στη γραμμή μενού και κάντε κλικ στην επιλογή Edit και κάντε κλικ στην επιλογή Preferences... (ή πατήστε το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + U).

    Dreamweaver cs5 Επεξεργασία-προτιμήσεις επιλογή

  2. Στο παράθυρο διαλόγου Preferences, στη λίστα Category, κάντε κλικ στην καρτέλα General, και θα δείτε στο κάτω μέρος την επιλογή για το Spelling dictionary (ορθογραφικό λεξικό). Επιλέξτε αυτό που χρειάζεστε και κάντε κλικ στο OK.
    spell check change language
  3. Τώρα προχωρήστε στον έλεγχο ορθογραφίας στη νέα σελίδα σας.

Αν δοκιμάσατε τα παραπάνω βήματα θυμηθείτε πριν κλείσετε το Dreamweaver να επαναφέρετε τη γλώσσα λεξικού σε English (United States)