Βιβλίο 9a. Εργασία με κείμενο, λίστες και πίνακες

9.7. Εύρεση και Αντικατάσταση κειμένου


Η δυνατότητα εύρεσης και αντικατάστασης κειμένου (find and replace) είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά του Dreamweaver. Σε αντίθεση με άλλα προγράμματα, το Dreamweaver μπορεί να βρει σχεδόν οτιδήποτε, οπουδήποτε στον ιστότοπo σας, συμπεριλαμβανομένου του κειμένου, του κώδικα και κάθε είδους κενό χώρο που μπορεί να δημιουργηθεί στις σελίδες σας. Μπορείτε να αναζητήσετε σε ολόκληρο το κώδικα ή μπορείτε να περιορίσετε την αναζήτηση μόνο στο επεξεργάσιμο κείμενο στην προβολή Design ή μόνο στις υποκείμενες ετικέτες. Οι προχωρημένοι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ισχυρούς αλγόριθμους αντιστοίχισης μοτίβων που είναι γνωστοί ως κανονικές εκφράσεις (regular expressions ) για να εκτελούν εξελιγμένες λειτουργίες εύρεσης και αντικατάστασης. Στη συνέχεια, το Dreamweaver σας πάει ένα βήμα παραπέρα επιτρέποντάς σας να αντικαταστήσετε το στοχευμένο κείμενο ή τον κώδικα με παρόμοια τμήματα κειμένου, κώδικα και κενού χώρου.

Σε αυτήν την άσκηση, θα μάθετε μερικές σημαντικές τεχνικές για τη χρήση της δυνατότητας εύρεσης και αντικατάστασης.
1. Επιλέξτε την σελίδα events.html, αν είναι απαραίτητο, ή ανοίξτε την από τον ριζικό φάκελο του ιστότοπου.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι προσδιορισμού του κειμένου ή του κώδικα που θέλετε να βρείτε. Ένας τρόπος είναι απλά να το πληκτρολογήσετε στο πεδίο Find. Στον πίνακα Events, το όνομα Meridien γράφτηκε εσφαλμένα ως MeridianΔεδομένου ότι το Meridian (=μεσημβρινός) είναι μια πραγματική λέξη, ο ορθογραφικός έλεγχος δεν θα το επισημάνει ως σφάλμα και δεν θα σας δώσει την ευκαιρία να το διορθώσετε. Έτσι θα χρησιμοποιήσετε την εύρεση και την αντικατάσταση για να κάνετε την αλλαγή.
2. Μεταβείτε στην προβολή Code, εάν είναι απαραίτητο. Κάντε κλικ στην επικεφαλίδα Green Events and Classes. Επιλέξτε μενού Find > Replace In Current Document... (ή χρησιμοποιήστε το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl+H).
To παράθυρο Find and Replace (Εύρεση και αντικατάσταση) εμφανίζεται στο κάτω μέρος του παραθύρου του εγγράφου (επίσης μπορεί να εμφανιστεί ως ιπτάμενο - floating - παράθυρο). Εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει προηγουμένως τη λειτουργία, το πεδίο Find πρέπει να είναι άδειο.
3. Πληκτρολογήστε Meridian στο πεδίο Find και πατήστε το πλήκτρο Enter / Return.
Ένα στιγμιότυπο οθόνης απεικονίζει την εύρεση και την αντικατάσταση κειμένου.
Το Dreamweaver βρίσκει την πρώτη εμφάνιση του Meridian και υποδεικνύει πόσες αντιστοιχίες έχει βρει στο έγγραφο.
4. Πληκτρολογήστε Meridien στο πεδίο Replace.  
5. Κάντε κλικ στην επιλογή Replace.
Το Dreamweaver αντικαθιστά την πρώτη εμφάνιση του Meridian και αναζητά αμέσως την επόμενη εμφάνιση. Μπορείτε να συνεχίσετε να αντικαθιστάτε τις λέξεις μία κάθε φορά ή μπορείτε να επιλέξετε να αντικαταστήσετε όλες τις εμφανίσεις.
6. Κάντε κλικ στην επιλογή Replace All.
Όταν κάνετε κλικ στην επιλογή Replace All, εμφανίζεται το πλαίσιο Search report (αναφορά αναζήτησης) και εμφανίζονται όλες οι αλλαγές που έχουν γίνει.
7. Κάντε δεξί κλικ στην καρτέλα Search report και επιλέξτε Close Tab Group από το αναπτυσσόμενο μενού.

Μια άλλη μέθοδος για τη στόχευση κειμένου και κώδικα είναι να επιλέξετε το κείμενο (ή και τον κώδικα μαζί, αναλόγως) πριν από την ενεργοποίηση της εντολής. Αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σε προβολή Design είτε σε Code.
8. Στην προβολή Code, εντοπίστε και επιλέξτε την πρώτη εμφάνιση του κειμένου Burkeline Mountains Resort στη στήλη Location του πίνακα Events (στη γραμμή 85 του κώδικα). Επιλέξτε μενού Find > Replace In Current Document....
Εμφανίζεται το πλαίσιο Find and Replace in Current Document. Το επιλεγμένο κείμενο έχει εισαχθεί αυτόματα στο πεδίο Find από το Dreamweaver.
9. Σύρετε για να επιλέξετε τον κώδικα από τη γραμμή 70 στη γραμμή 99Πατήστε Ctrl + C / Cmd + C για να αντιγράψετε τον κώδικα.
10. Τοποθετήστε τον κέρσορα στο πεδίο Find (επιλέξτε και διαγράψτε το υπάρχον κείμενο) και πατήστε Ctrl + V / Cmd + V.
11. Τοποθετήστε τον κέρσορα στο πεδίο Replace (επιλέξτε και διαγράψτε το υπάρχον κείμενο) και πατήστε Ctrl + V / Cmd + V.
Ολόκληρη η επιλογή επικολλάται στα πεδία Find και ReplaceΠροφανώς, τα δύο πεδία περιέχουν ταυτόσημη σήμανση, αλλά δείχνει πόσο εύκολο θα ήταν να αλλάξετε ή να αντικαταστήσετε μεγάλες ποσότητες κώδικα όταν χρειάζεται.
12. Κλείστε το πλαίσιο Find and Replace. Αποθηκεύστε και κλείστε όλα τα αρχεία. 

Προσοχή: Σε όλες τις παραπάνω ενέργειες αλλάζουμε στοιχεία μόνο στο ανοιχτό έγγραφο. Οποιαδήποτε από τις ενέργειες αντικατάστασης σε ανοικτό έγγραφο μπορεί να ακυρωθεί χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Undo (Ctrl+Z) της εφαρμογής σε διαδοχικά βήματα.

undo replace


Το Dreamweaver μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε εύρεση και αντικατάσταση σε ολόκληρο τον ιστότοπο ακόμα και σε κλειστά αρχεία - ιστοσελίδες. Σε αυτήν την περίπτωση όμως η αλλαγή γίνεται και αποθηκεύεται ταυτόχρονα χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αναίρεσης.

13. Με όλα τα αρχεία κλειστά επιλέξτε Find > Find and Replace in Files... 

Στο παράθυρο διαλόγου Find and Replace που θα εμφανιστεί ορίστε τις επιλογές:

Find: Meridien

Replace: Meridion

in: Entire Current Local Site

filter search: Search Text Only

14. Κάντε κλικ στο Replace All. Θα εμφανιστεί μήνυμα προειδοποίησης ότι η συγκεκριμένη ενέργεια ΔΕΝ μπορεί να αναιρεθεί σε έγγραφα που δεν είναι ανοιχτά (This operation cannot be undone in documents that are not currently open.)

warning message replace

15. Κάντε κλικ στο Yes

16. Εμφανίζεται ένα επόμενο μήνυμα που ενημερώνει ότι οι κλειδωμένες περιοχές από το πρότυπο δεν έχουν επηρεαστεί. Κάντε κλικ στο ΟΚ.

locked region

17. Τέλος το παράθυρο Show Reports μας εμφανίζει μια αναλυτική αναφορά όπου βλέπουμε ότι σε όλα τα αρχεία του site: lesson09 (πάνελ Files) έχει εφαρμοστεί η αλλαγή. Αν δοκιμάσετε να κάνετε αναίρεση (μενού Edit > Undo), θα δείτε ότι δεν είναι ενεργοποιημένη.
replace results
18. Επαναλάβετε μόνοι σας αντίστροφα τα βήματα 13 έως 17 επαναφέροντας το κείμενο από Meridion σε Meridien.
Σε αυτό το μάθημα δημιουργήσατε τέσσερις νέες σελίδες και μάθατε πώς μπορείτε να εισάγετε κείμενο από πολλές πηγές. Έχετε μορφοποιήσει το κείμενο με επικεφαλίδες και λίστες και στη συνέχεια εφαρμόσατε στυλ CSS. Εισαγάγατε και μορφοποιήσατε δύο πίνακες, προσθέσατε λεζάντες σε κάθε έναν και τους μορφοποιήσατε ώστε να είναι ανταποκρινόμενοι στις αλλαγές οθόνης. Τέλος ελέγξατε και διορθώσατε το κείμενο χρησιμοποιώντας τα εργαλεία ορθογραφικού ελέγχου κώδικα του Dreamweaver και τα εργαλεία εύρεσης και αντικατάστασης.
Αυτό ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο, σας αξίζει ένα μπράβο και ένα καλό διάλειμμα χαμόγελο !