Βιβλίο 9a. Εργασία με κείμενο, λίστες και πίνακες

9.2. Δημιουργία και μορφοποίηση κειμένου

9.2.5. Βασικές Αρχές SEO


Το SEO ή αλλιώς Search Engine Optimization αναφέρεται στη βελτίωση της εμφάνισης της ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης. Η βελτιστοποίηση μίας σελίδας για τις μηχανές αναζήτησης αποτελείται από όλες εκείνες τις τεχνικές που πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε μια ιστοσελίδα να εμφανίζεται όσο το δυνατόν ψηλότερα στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Οι πλήρεις ενέργειες που πρέπει να κάνετε για να βελτιστοποιήσετε την κατάταξη της σελίδας σας περιγράφονται αναλυτικά στο κεφάλαιο 16: S.E.O. Search Engine Optimization

Η θέση που θα έχει η σελίδα σας στα αποτελέσματα διαμορφώνεται από ένα σκορ που θα συγκεντρώσουν οι ενέργειες SEO που κάνετε σε σχέση με ορισμένες λέξεις κλειδιά που αφορούν τη σελίδα σας. Η σελίδα που συγκεντρώνει το υψηλότερο σκορ παίρνει την πρώτη θέση και ακολουθούν με φθίνουσα σειρά σκορ οι επόμενες σελίδες στα αποτελέσματα. Καμία ενέργεια από μόνη της δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο σκορ. Κάποιες ενέργειες έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από άλλες, όμως μόνο ο συνδυασμός τους φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. 


Onsite SEO ή Onpage SEO

Onsite SEO, είναι οι εργασίες που πραγματοποιούνται στον κώδικα της ιστοσελίδας με σκοπό να βοηθήσουν στην καλύτερη και πιο σωστή προβολή των σελίδων ή ενοτήτων της ιστοσελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης.

Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν την επιλογή κατάλληλων λέξεων κλειδιών (meta keywords, meta description, content, titles, menus, text links, headings), σωστή ιεράρχηση ενοτήτων και καταμερισμό βαρύτητας στις σελίδες, βελτιστοποίηση του κώδικα για γρήγορο φόρτωμα της σελίδας, χάρτη πλοήγησης (sitemap) και άλλα. Με τις εργασίες αυτές θέτουμε τα θεμέλια για την καλύτερη προβολή και κατάταξη της ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης, για τα αποτελέσματα που επιζητούμε.

Ο τίτλος (<title>) της σελίδας

Το σημαντικότερο για την αξιολόγηση της ιστοσελίδας μας ως προς τις λέξεις κλειδιά είναι ο τίτλος του άρθρου (για blog) ή της ιστοσελίδας μας.

Στα αποτελέσματα αναζήτησης είναι αυτό που εμφανίζεται με τα μεγαλύτερα γράμματα στα αποτελέσματα της αναζήτησης ή αυτό με οποίο αποθηκεύεται (bookmark) μία σελίδα στα αγαπημένα σας.

Title

Οι μετα-ετικέτες (<meta> tags)

Το επόμενο σε σημασία για την αξιολόγηση της ιστοσελίδας μας ως προς τις λέξεις κλειδιά είναι η περιγραφή  που θα την βρείτε στον κώδικα μέσα σε μία ετικέτα meta με χαρακτηριστικό (attribute) name="description" και στη συνέχεια όπως και με τον τίτλο θα συμπληρώσετε στο χαρακτηριστικό content το κείμενο της περιγραφής που ταιριάζει στην συγκεκριμένη σελίδα σας.

  • Παράδειγμα: <meta name="description" content="Ταξιδέψτε στον κόσμο με την εταιρεία Greenstart">

Στα αποτελέσματα αναζήτησης είναι αυτό που εμφανίζεται σαν παράγραφος με απλό κείμενο κάτω από τον υπερσύνδεσμο.

description

Επίσης μέσα από μία μετα-ετικέτα που λέγεται robots μπορούμε να ορίσουμε αν θέλουμε ή όχι να εμφανιστεί μία σελίδα στα αποτελέσματα αναζήτησης. Θα τη χρησιμοποιήσετε αναλυτικότερα στο κεφάλαιο: 13.1.6. Εναλλακτική επιλογή χρήσης Testing server.


Offsite SEO ή Offpage SEO

Λέγοντας Offsite SEOεννοούμε τις εργασίες εκείνες που θα κατατάξουν την ιστοσελίδα σας στις υψηλότερες θέσεις στα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης και οι οποίες γίνονται “εκτός” της ιστοσελίδας (εξού και το “offsite”).

Είναι διαδικασία η οποία έχει να κάνει με εργασίες κυρίως “link building” και τη διασύνδεση της ιστοσελίδας με άλλους συναφείς με το προϊόν συνδέσμους, δημιουργία εταιρικού προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανάπτυξη επικοινωνιακής στρατηγικής με τον πελάτη. Μακροπρόθεσμα, το Offsite SEO είναι εκείνο που θα βελτιώσει και θα εδραιώσει την επιχείρησή σας στις υψηλότερες θέσεις των μεγαλύτερων μηχανών αναζήτησης (Yahoo, Bing, Google) για τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε.