3.3. Επεξεργασία και ολοκλήρωση του masthead

  • 3.3.1. Σχεδίαση Freeform Frame με το εργαλείο Pen
  • 3.3.2. Επικόλληση αντιγράφου της εικόνας εξωφύλλου στο πλαίσιο
  • 3.3.3. Στοίβαγμα του masthead πίσω από το Freeform frame και Feathering
  • 3.3.4. Ομαδοποίηση και στοίβαξη του κειμένου κάτω από το masthead
  • 3.3.5. Τροποποίηση του masthead για καλύτερη αναγνωσιμότητα (baseline shift)
  • 3.3.6. Προσθήκη του γραφικού Superhero
    • 3.3.6a. Επιλογές Frame Fitting

3.3.1. Σχεδίαση Freeform Frame με το εργαλείο Pen


Πολλά εξώφυλλα περιοδικών δημιουργούν μεγαλύτερο οπτικό ενδιαφέρον με τον υπέρτιτλο να αλληλεπιδρά με την εικόνα εξωφύλλου. Για αυτό το εξώφυλλο, θα κάνετε το κεφάλι να εμφανίζεται μπροστά από το masthead. Η πρόκληση είναι ότι το κεφάλι και το φόντο είναι μια μοναδική φωτογραφία, έτσι θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο για να βάλετε τον υπέρτιτλο πίσω από το κεφάλι. Το InDesign παρέχει έναν τρόπο για να το κάνετε αυτό.

Για να φαίνεται ότι το masthead βρίσκεται πίσω από μέρος μιας φωτογραφίας εξωφύλλου, είναι συνηθισμένο να κόβεται μέρος της φωτογραφίας εξωφύλλου και να το φέρνουμε μπροστά από το masthead. Στο InDesign, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο σχεδίασης για να δημιουργήσετε ένα πλαίσιο που είναι το περίγραμμα του επάνω μέρους του κεφαλιού, να επικολλήσετε ένα αντίγραφο της φωτογραφίας εξωφύλλου σε αυτό το πλαίσιο και στη συνέχεια να επαναδιατάξετε αυτό το πλαίσιο μπροστά από τον υπέρτιτλο. Αυτή η τεχνική βασίζεται στο γεγονός ότι ένα πλαίσιο μπορεί να έχει οποιοδήποτε σχήμα.


Για να σχεδιάσετε ένα πλαίσιο για το επάνω μέρος του κεφαλιού:

1. Στο Layers panel, αποκρύψτε το επίπεδο Masthead και, στη συνέχεια, επιλέξτε το επίπεδο Background, επειδή θέλετε το επόμενο αντικείμενο που θα δημιουργήσετε να βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο.

2. Επιλέξτε το εργαλείο Pen από το Tools panel.

Το εργαλείο Pen λειτουργεί λίγο διαφορετικά από μια αληθινή πένα, επειδή έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί πιο ακριβείς γωνίες και καμπύλες από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να σχεδιάσουν με το χέρι. Με το εργαλείο Pen, κάνετε κλικ για να δημιουργήσετε γωνίες και σύρετε για να δημιουργήσετε καμπύλες, με αποτέλεσμα μια γραμμή που ονομάζεται path "διαδρομή" (δείτε και την επόμενη σελίδα). Για αρχάριους, ο τρόπος που λειτουργεί το εργαλείο Pen δεν είναι αμέσως διαισθητικός και παίρνει χρόνο για να τον κατακτήσετε, αλλά για την άσκηση αυτή μπορείτε να το κρατήσετε απλό: πάντα κάντε κλικ στο εργαλείο Pen - μην το σύρετε.


Tip Αυτό που είναι σημαντικό για αυτή την άσκηση είναι ότι μπορείτε να δείτε το path καθώς το σχεδιάζετε. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις γεμίσματος και περιγράμματος (χρώμα και πλάτος) σε εκείνες που σας επιτρέπουν να βλέπετε τη διαδρομή πιο καθαρά.

Θα βοηθήσει επίσης να μεγαλώσετε το ζουμ ώστε να είναι πιο ακριβείς οι επιλογές (χρησιμοποιήστε το πλήκτρο Alt σε συνδυασμό με τον τροχό του ποντικιού), καθώς και η χρήση του εργαλείου Hand για μετακίνηση (χρησιμοποιήστε το πλήκτρο Spacebar ή το πλήκτρο H για να το ενεργοποιείτε όποτε το χρειάζεστε).

Επίσης μπορείτε να δημιουργήσετε οδηγούς ώστε να είναι πιο εύκολο να εντοπίσετε συμμετρικά σημεία (π.χ. αριστερό και δεξιό σημείο του κεφαλιού στην ίδια ευθεία.)


3. Τοποθετήστε το εργαλείο Pen στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού, περίπου στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια της θάλασσας και κάντε κλικ.

η

Κάθε φορά που κάνετε κλικ με το εργαλείο pen δημιουργείται ένα anchor point (σημείο αγκύρωσης). Ένα anchor point ορίζει την αρχή και το τέλος μιας διαδρομής και επίσης καθορίζει κάθε σημαντική αλλαγή στην κατεύθυνση μιας διαδρομής. Γενικά όσο πιο πολλά anchor points δημιουργήσετε, τόσο πιο ακριβές θα είναι το path και τόσο πιο εύκολη η διόρθωση στη συνέχεια. Για αυτό και είναι καλή ιδέα να αυξήσετε το ζουμ και να κάνετε χρήση του εργαλείου Hand (προσωρινή ενεργοποίηση με το Η ή το Spacebar) για τη μετακίνηση της εικόνας.

4. Κοιτάξτε κατά μήκος του περιγράμματος του κεφαλιού και όπου υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στην κατεύθυνση κάντε κλικ για να δημιουργήσετε άλλο ένα anchor point εκεί. Πατήστε περισσότερα anchor point σε κάθε αλλαγή κατεύθυνσης. Επικεντρωθείτε στη συνολική γραμμή των "μαλλιών". Μην δίνετε σημασία σε μεμονωμένες "τούφες".

5. Συνεχίστε κατά μήκος του περιγράμματος των μαλλιών, κάνοντας οποιοδήποτε από τα ακόλουθα, όπως απαιτείται, ενώ το εργαλείο Pen είναι επιλεγμένο:

        • Για να επανατοποθετήσετε ένα anchor point χωρίς να αλλάξετε εργαλεία, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο CTRL (Windows) ή το πλήκτρο Command (macOS) και σύρετε το σημείο.
        • Καθώς σχεδιάζετε με το εργαλείο Pen, επιλέγεται το τελευταίο σημείο στο οποίο κάνατε κλικ (εμφανίζεται συμπαγές) - για να διαγράψετε το επιλεγμένο anchor point, πατήστε το πλήκτρο DELETE.
        • Το επόμενο κλικ με το εργαλείο Pen συνεχίζει την υπάρχουσα διαδρομή, εφόσον το τελευταίο σημείο είναι ακόμα επιλεγμένο. Εάν η διαδρομή κατά λάθος απενεργοποιηθεί, κάντε κλικ στο τελευταίο σημείο με το εργαλείο πένας, ώστε να επιλεγεί ξανά και τώρα μπορείτε να συνεχίσετε κάνοντας κλικ στα νέα anchor points που είναι συνδεδεμένα στην υπάρχουσα διαδρομή.

Tip Εάν δείτε ότι εκτείνονται δύο γραμμές από ένα σημείο, έχετε σύρει το εργαλείο Pen αντί να κάνετε κλικ, δημιουργώντας ένα curve point (σημείο καμπύλης). Αν το path φαίνεται εντάξει, μην επιχειρήσετε κάποια αλλαγή. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μενού Edit > Undo και να κάνετε ξανά κλικ στο εργαλείο Pen.


6. Όταν η διαδρομή που σχεδιάζετε φτάσει στην αντίθετη πλευρά του κεφαλιού στην ίδια κατακόρυφη θέση, είναι καιρός να κλείσετε τη διαδρομή. Τοποθετήστε το εργαλείο Pen πάνω από το πρώτο anchor point που έχετε σχεδιάσει και όταν δείτε ένα μικρό κύκλο να εμφανίζεται κάτω από το εργαλείο πένας, κάντε κλικ για να κλείσετε τη διαδρομή.



7. Αν δείτε κάποια σημεία που θέλετε να αλλάξετε τη θέση τους, σύρετέ τα με το εργαλείο Direct Selection.