Βιβλίο 1. Βασικές Λειτουργίες και Περιβάλλον Εφαρμογής Υπολογιστικών Φύλλων

1.1. Διαχείριση Βιβλίων Εργασίας


Εισαγωγή

Μια από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις του υπολογιστή είναι η τήρηση των λογιστικών βιβλίων (προσωπικών ή εταιρικών) σε ηλεκτρονική μορφή, με τη μορφή λογιστικών φύλλων (spreadsheets). 

Το Excel, η εφαρμογή που θα μελετήσουμε, είναι ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιείται ευρέως για την αποθήκευση, επεξεργασία, εκτύπωση, κλπ. ηλεκτρονικών λογιστικών βιβλίων. Ένα αρχείο Excel ονομάζεται  Βιβλίο εργασίας (workbook) (Εικόνα 1.1) και περιέχει "σελίδες", που ονομάζονται Φύλλα εργασίας (worksheets) (Εικόνα 1.2).

Κάθε φύλλο εργασίας εμφανίζει ένα πλέγμα από στήλες (Εικόνα 1.3) και γραμμές (Εικόνα 1.4) που δημιουργεί κελιά (Εικόνα 1.5). 

Κάθε κελί έχει μια διεύθυνση (ή αναφορά) με βάση τη στήλη και τη γραμμή όπου βρίσκεται (π.χ. το πρώτο κελί επάνω αριστερά στο λογιστικό φύλλο είναι το κελί Α1, ενώ το επιλεγμένο κελί της εικόνας 1 είναι το E6). Το κάθε κελί μπορεί να περιέχει κείμενο, αριθμητικές τιμές ή μαθηματικούς τύπους.  

Ένας μαθηματικός τύπος (formula) ορίζει ότι το κελί θα εμφανίζει το αποτέλεσμα ενός υπολογισμού που βασίζεται στα περιεχόμενα ενός ή περισσότερων άλλων κελιών. Τα λογιστικά φύλλα συνήθως χρησιμοποιούνται για χρηματοοικονομικές πληροφορίες, λόγω της δυνατότητάς τους να υπολογίζουν πάλι ό,τι χρειάζεται σε όλο το φύλλο, όταν αλλάξει έστω και ένα κελί. 

Έτσι λοιπόν στο παράδειγμα της Εικόνας 1.5. αντί στο κελί Ε6 να υπολογίσουμε το αποτέλεσμα του 4300+300, υπολογίζουμε το άθροισμα (sum) των κελιών Ε4 έως και Ε5 (Εικόνα 1.6) - με αυτόν τον τρόπο αν γίνει κάποια αλλαγή σε ένα από αυτά τα κελιά, το αποτέλεσμα που εμφανίζεται στο κελί Ε6 θα ενημερωθεί αυτόματα.

Απόκρυψη


Εικόνα 1. Βιβλίο εργασίας του Excel

Περιεχόμενα

  • 1.1.1. Διαχείριση βιβλίων εργασίας
  • 1.1.2. Δημιουργία, Άνοιγμα, Κλείσιμο, Αποθήκευση βιβλίων εργασίας
  • 1.1.3. Αποθήκευση βιβλίου εργασίας με διαφορετικό τύπο ή και σε διαφορετική θέση ή και με διαφορετικό όνομα
  • 1.1.4. Εναλλαγή μεταξύ ανοιχτών βιβλίων